راه های درمان خشکی چشم

به گزارش مجله پریها، خشکی چشم یکی از عارضه های شایع میان انسان هاست. در این مقاله به صورت جامع درباره علت ها و راه کارهای درمان خشکی چشم بدون نیاز به نسخه پزشک و همچنین توسط معاینه پزشک می پردازیم.

راه های درمان خشکی چشم

خشکی چشم می تواند یک عارضه موقتی یا مزمن باشد، زمانی واژه مزمن به یک بیماری نسبت داده می شود که آن عارضه برای مدت زیادی شخص را درگیر کند. نشانه های یک بیماری مزمن در طول زمان بهتر و یا بدتر خواهند شد و هرگز به طور کامل از بین نخواهند رفت. در این مقاله درباره راه کارهایی برای درمان خشکی چشم می پردازیم.

درمان خشکی چشم

زمانی که چشم ها قادر به تولید مقدار کافی اشک نباشند، خشکی چشم رخ خواهد داد. در این عارضه اشک چشم به سرعت تبخیر و خشک می شود. علت آن هم احتمالاً به وجود التهاب در چشم و اطراف آن بستگی دارد.

خشکی چشم موقتی به علت فاکتورهای محیطی رخ می دهد. اگر به صورت طولانی مدت از لنزهای تماسی چشمی استفاده کنید، یا بیش از حد در معرض آب و هوا و محیط خشک قرار بگیرید، احتمالا نشانه های این عارضه ی چشمی را خواهید دید.

از طرفی دیگر خشکی چشم مزمن به دلیل سایر مسائل زیربنایی و نهفته چشم رخ خواهد داد. مسائلی که غدد چشمی را درگیر می کند، بیماری های پوستی در مناطق اطراف چشم و آلرژی در ابتلای فرد به نوع مزمن این بیماری دخیل هستند.

خوشبختانه راه های زیادی برای درمان خشکی چشم وجود دارد. پزشک با تجویز دارو و ارائه راهکارهایی به کم شدن و بهبود علایم این بیماری کمک خواهد کرد، از طرفی با بهره دریافت از مواد طبیعی به راحتی در خانه هم می توان با این عارضه مقابله کرد.

روش های مختلف درمان خشکی چشم

داروها و روش های مختلفی برای درمان این عارضه وجود دارد. برخی اوقات یک مشکل نهفته و یا یک عامل خارجی باعث خشکی چشم می شوند. بنابراین مشورت با پزشک به شما کمک می کند تا دلیل بروز این عارضه را دریابید. برخی از داروها باعث خشکی چشم خواهند شد، پس به راحتی با تعویض کردن آن ها می توان با خشکی چشم مقابله کرد.

1- داروهای درمان خشکی چشم بدون نیاز به نسخه پزشک

یکی از معمول ترین داروهایی که بدون داشتن نسخه پزشک (Over the counter (OTC) drug) امکان دسترسی به آن وجود دارد، یک نوع قطره چشم به نام اشک مصنوعی است. قطره های چشمی دارای مواد نگهدارنده تا مدت های زیادی قابل استفاده هستند، ولی آن هایی که فاقد مواد نگهدارنده هستند در ویال های یکبار مصرف عرضه شده و بعد از هربار استفاده دور ریخته می شوند.

اشک مصنوعی

قطره های اشک مصنوعی به آسانی محیط چشم را مرطوب می کنند. اگر فرد علائم نوع غیر وخیم و معمولی بیماری را نشان دهد، این روش یکی از بهترین روش های درمان خواهد بود. با این همه توجه داشته باشید که باید چندین بار در روز از قطره اشک مصنوعی استفاده شود.

از پمادهای مخصوص چشم هم برای درمان استفاده خواهد شد. ولی این روش باعث تاری دید خواهد شد. پمادهای چشم بهتر از قطره های چشمی، چشم را مرطوب نگه خواهد داشت. به علت اینکه این پمادها دید را تار می کنند، توصیه می شود که درست قبل از رفتن به تختخواب استفاده شوند.

از قطره های چشمی که باعث کاهش قرمزی چشم می شوند، استفاده نکنید. این نوع قطره ها به علت منقبض کردن رگ های خونی، چشم را تحریک و اذیت خواهند کرد.

2- داروهای تجویز شده با نسخه برای درمان خشکی چشم

پزشک برای درمان خشکی چشم مزمن فرد احتمالا دارو تجویز خواهد کرد. این داروها به صورت خوراکی بوده و یا به شکل قطره چشم استفاده خواهند شد. بیش تر این داروها در کم کردن التهاب پلک ها موثر هستند. التهاب پلک ها مانع ترشح روغن از غدد چربی چشم به داخل اشک می شود . در نبود روغن اشک چشم به سرعت تبخیر می شود .

برخی از آنتی بیوتیک ها منجر به تحریک غدد چربی اطراف چشم و در نهایت روغنی شدن اشک چشم کمک می کنند. اگر پزشک مطمئن باشد که دلیل اصلی خشکی چشم فرد، التهاب پلک ها است، اقدام به تجویز آنتی بیوتیک های ضد التهابی خواهد کرد. قطره های چشمی که با تجویز پزشک امکان دسترسی به آن ها وجود دارد از نوع ضد التهابی هستند.

یکی از این داروها سیکلوسپورین (cyclosporine) با نام تجاری رستاسیا (Restasis) است که برای سرکوب سیستم ایمنی در بیماری های خود ایمنی از آن استفاده می شود. از این دارو برای درمان افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی (rheumatoid arthritis) و پسوریازیس یا صدفک (psoriasis) استفاده می شود. لیفیت گرست (Lifitegrast) با نام تجاری زیدرا (Xiidra) هم از جمله دیگر داروهای تجویزی برای درمان خشکی چشم مزمن است.

لاکریست

اگر قطره های چشمی معمول در درمان خشکی چشم عملکرد چندانی از خود نشان ندهند از لاکریست (Lacrisert) استفاده می شود. لاکریستر در واقع قرص کوچکی به اندازه یک دانه برنج است که به مانند لنز در زیر پلک پایین قرار داده می شود. در طول روز داروی موجود در این قرص، خارج شده و محیط چشم را مرطوب نگه می دارد.

دیگر روش های درمان خشکی چشم

در صورتی که روش های ذکر شده فوق موثر نباشند از این روش ها استفاده می شود:

  • بستن مجرای اشکی: اگر روش هایی معمول و سنتی درمان خشکی چشم جواب ندهند، پزشک روش مسدود کردن مجاری اشکی را پیشنهاد خواهد داد . بخشی از مجاری اشکی و یا حتی آنها به صورت کامل بسته خواهند شد. در این روش اشک که راهی برای خروج از چشم ندارد، مدت زیادتری در چشم باقی خواهد ماند. برای این منظور از پلاک های خاصی از جنس سیلیکون استفاده می شود که به راحتی قابل جدا شدن هستند.
  • لنزهای تماسی چشمی مخصوص : لنزهای چشمی مخصوص یا لنزهای اسکلرال (scleral) سطح چشم را پوشانده و اجازه نمی دهند که چشم رطوبت خود را از دست بدهد. اگر خشکی چشم مزمن ناشی از خشک شدن سریع اشک چشم باشد، این روش بسیار موثر خواهد بود.
  • تمیز کردن غدد چربی مسدود شده: پزشک با کمک روش LipiFlow thermal pulsation غدد چربی مسدود شده را تمیز می کند. در این روش که 12 دقیقه طول می کشد، چیزی شبیه به یک لنز بزرگ بر روی چشم و پشت پلک ها قرار می گیرد و صفحه محافظ دیگری هم در خارج پلک فرد قرار گرفته و هر دوی این وسایل پلک را گرم می کنند.

درمان های طبیعی برای درمان خشکی چشم

این درمان ها روش هایی موثر برای درمان خشکی چشم مزمن هستند:

  • استفاده از یک حوله یا پارچه مرطوب و گرم: نگاه داشتن یک حوله و یا پارچه مرطوب و گرم به کاهش علایم بیماری کمک بسیار زیادی می کند.
  • ماساژ دادن پلک ها با یک صابون ملایم یا شامپو بچه: چشمان خود را بسته و با نوک انگشتان خود صابون را بر روی پلک های خود مالیده و به آرامی ماساژ دهید
  • مصرف مکمل امگا 3:اضافه کردن مواد غذایی و یا مکمل های سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 برای کاهش التهاب، به عنوان یکی از علایم بیماری بسیار موثر هستند. مصرف مکمل هایی مانند روغن ماهی هم بسیار کارآمد است، به جای همه این ها به افراد مبتلا به خشکی چشم توصیه شده که ماهی سالمون، ماهی ساردین و تخم کتان را در برنامه غذایی خود وارد کنند.
  • استفاده از قطره چشمی روغن کرچک: روغن کرچک به کاهش سرعت تبخیر اشک چشم کمک می کند. در حال حاضر قطره های چشمی حاوی روغن کرچک به راحتی در دسترس هستند.

توجه: پیش از امتحان هر کدام از این روش های درمان طبیعی با پزشک خود مشورت کنید.

درمان های جایگزین خشکی چشم

طب سوزنی و درمان با نور شدید پالسی یا lPL (Intense pulsed light) از جمله درمان های جایگزین (Alternative therapies) برای خشکی چشم هستند. نتایج یک تحقیق نشان می دهد که طب سوزنی زمانی که به همراه قطره اشکی مصنوعی مورد استفاده قرار بگیرد، بسیار موثر خواهد بود. ولی با این همه لازم است که تحقیقات بیش تری انجام شود. بر اساس یک نظریه طب سوزنی درد و التهاب را کاهش داده و در نهایت منجر به کاهش خشکی و بهبود علائم بیماری خواهد شد.

تغییر شیوه زندگی

فرد مبتلا به خشکی چشم به راحتی و با اعمال تغییراتی جزئی در روتین و سبک زندگی خود، می تواند علایم بیماری را کاهش دهد.

  • استفاده از عینک های آفتابی دارای کناره محافظ از تبخیر اشک چشم جلوگیری می کند.
  • پلک زدن مداوم خصوصا در هنگامی که فرد به مدت طولانی در حال مطالعه و یا نگاه کردن به لپتاپ است، یکی دیگر از کارهایی است که برای درمان خشکی چشم توصیه شده است.
  • یک دستگاه بخور سرد به راحتی و خوبی محیط را مرطوب نگه می دارد.
  • نوشیدن مقدار کافی آب به حفظ رطوبت و آب رسانی بدن کمک می کند.
  • سیگار نکشیدن و در معرض دود سیگار دیگران نبودن هم از جمله اقدامات موثر است.

سخن پایانی

روش درمانی که برای مقابله با عارضه خشکی چشم انتخاب می شود، بستگی به عوامل مختلفی دارد. اگر خشکی چشم به دلیل سایر عوامل نهفته رخ داده باشد، چندین روش برای درمان آن به کار گرفته خواهد شد. علاوه بر این شدت علایم و در نظر دریافت راحتی فرد در درمان خشکی چشم بسیار نقش کلیدی دارند. برای یافتن بهترین روش حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 17 تیر 1400 بروزرسانی: 27 آذر 1400 گردآورنده: pariha.com شناسه مطلب: 4246

به "راه های درمان خشکی چشم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راه های درمان خشکی چشم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید