غار رودافشان تهران؛ غاری پر از ماجراجویی

به گزارش مجله پریها، تا به حال چیزی درباره غار رودافشان شنیده اید؟ اگر بخواهید از جاهای دیدنی تهران بازدید کنید، رفتن به غار رودافشان یکی از برترین گزینه ها است.

غار رودافشان تهران؛ غاری پر از ماجراجویی

اگر غارنوردی دوست دارید، یا عاشق جاذبه های طبیعی و بکر هستید، اصلا غار رودافشان دماوند را از دست ندهید. حتی اگر غارنوردی را دوست ندارید یا تا به حال به هیچ غاری نرفته اید، این غار می تواند یکی از برترین تجربه های غارنوردی را به شما بدهد.

غار رودافشان کجاست؟

غار رودافشان در شهرستان دماوند، روستای رودافشان قرار گرفته است.

فاصله غار رودافشان از تهران چقدر است؟

فاصله غار رودافشان از تهران، حدود 100 کیلومتر است.

برترین زمان رفتن به غار رودافشان چه زمانی است؟

برترین زمان بازدید از غار رودافشان اواخر بهار تا اواخر تابستان است.

پس با این مقاله از مجله گردشگری خبرنگاران همراه باشید تا کاملا با این غار آشنا شوید.

آشنایی با غار رودافشان تهران

غار رودافشان تهران در دماوند، روستای رودافشان واقع شده است. این غار یکی از معروف ترین جاهای تماشای دماوند است و هواداران زیادی دارد.

جالب است بدانید هر ساله گردشگران زیادی به دماوند رفته و از این غار بازدید می نمایند. طبیعی و بکر بودن غار، ماجراجویی های درون غار و بخش های مختلف، از دلایل معروفیت این غار هستند.

ورودی غار رودافشان بعد از غارهای اسپهبد خورشید در مازندران و غار ایوب در کرمان، سومین دهانه بزرگ را بین غارهای ایران دارد؛ نکته جالب توجه این است که ورودی غار را تا قبل از فاصله 100 متری نمی توانیم ببینیم. دهانه غار به علت سراشیبی در کوه، پنهان شده است؛ به همین علت به غار رودافشان لقب غار پنهان داده اند.

دهانه غار با 12 متر ارتفاع و 40 متر عرض، یکی از ویژگی های مهم رودافشان است. ستون های استالاکتیت و استالاگمیت، قندیل های بلند، تالارهای بزرگ، طاقدیس ها و سنگ های رسوبی، چند تا از ویژگی های معروف غار رودافشان هستند. وجود تالارها و ورودی بزرگ، غارنوردی را برایتان آسان می نماید.

بدنه داخلی غار رودافشان، در طول زمان تغییر شکل زیادی پیدا نموده اند؛ این تغییر عموما به علت جریان دائمی آب های زیرزمینی و رسوب دیواره ها است.

حین بازدید احتمالا درخشندگی خاصی روی دیوارهای غار ببینید؛ این درخشندگی بر اثر زاج به وجود می آید. جنس بخش هایی از دیواره های داخلی غار از زاج است و با تابیدن نور، درخشندگی زیبایی دارند. بعضی قسمت های غار هم به علت پوشش خزه ای خود لیز هستند؛ بهتر است در روبرو با آن ها دستتان را محکم به نرده های فلزی بگیرید.

طولانی ترین مسیر داخل غار 783 متر طول دارد؛ اما کارشناسان اعتقاد دارند در گذشته حتی بیشتر هم بوده است. به نظر کارشناسان، بسیاری از مسیرهای داخلی غار رودافشان در گذشته بر اثر فرود قندیل های آهکی مسدود شده اند.

قندیل های آهکی آویزان از سقف را زیاد در این غار خواهید دید. این قندیل ها در بخش های مختلف غار وجود دارند و به راحتی دیده می شوند.

اگر جلوتر بروید، علاوه بر قندیل های آهکی، احتمالش زیاد است خفاش هم ببینید. غار رودافشان محل زندگی این گونه از خفاش ها است؛ پس طبیعی است که چندتایی از آن ها را در غار ببینید.

غار رودافشان تهران در ارتفاع 1945 متری از سطح دریا واقع شده است. این جاذبه طبیعی با شماره 12213 در تیر سال 1384 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

برای بازدید از غار رودافشان لازم است نکاتی رعایت کنید و تجهیزاتی همراه خود ببرید. مهم ترین وسیله ای که باید حتما همراهتان باشد، چراغ قوه است. نردبان های فلزی در طول مسیر، پیشروی در غار را آسان می نمایند؛ اما باز هم باید تجهیزات لازم همراهتان باشد.

در حال حاضر نیمی از مسیر غار تجهیزات لازم برای پیشروی را دارد؛ اما اگر می خواهید بیشتر جلو بروید باید حتما تجهیزات حرفه ای غارنوردی همراهتان باشد.

غار رودافشان کجاست؟

آدرس غار رودافشان: تهران، شهرستان دماوند، روستای رودافشان

لوکیشن غار رودافشان روی گوگل مپ

مسیر رفتن به غار رودافشان

برای رفتن به غار رودافشان، هر جا که هستید باید اول خودتان را به شهرستان دماوند و بعد، به روستای رودافشان برسانید. بعد در ارتفاعات این روستا می توانید غار را پیدا کنید.

برای رسیدن به غار باید چیزی حدود 20-30 دقیقه در شیب تند کوهنوردی کنید. این مسیر از پل چوبی روی رودخانه دلیچای در روستای رودافشان آغاز می گردد. اول مسیر پر از باغ های سرسبز است؛ اما بعد از آن کم کم کوهستانی و خشک می گردد.

راه دیگری که به غار دارید، مسیر پرپیچ وخمی است که به ورودی غار رودافشان ختم می گردد؛ برای استفاده از این مسیر باید حتما از راهنمایان محلی یاری بگیرید.

فاصله غار رودافشان از تهران

فاصله تهران تا غار رودافشان حدود 100 کیلومتر است. برای سفر به رودافشان از تهران، باید به وسیله جاده فیروزکوه بروید. کافی است خود را به اتوبان تهران پردیس برسانید. از جاده دماوند به سمت بومهن و رودهن و در نهایت به جاده فیروزکوه بروید.

بعد از سربندان، به روستای سیدآباد می رسید. اینجا باید مسیر فرعی به سمت روستای رودافشان که سمت راست جاده واقع شده است را انتخاب کنید؛ این مسیر بلافاصله بعد از روستای سیدآباد قرار گرفته است. در این مسیر به دوراهی روستای مشهد می رسید؛ اینجا باید وارد مسیر سمت چپ شوید که به روستای رودافشان می رسد.

فاصله غار رودافشان از دماوند

برای رفتن از دماوند به غار رودافشان، خود را به جاده دماوند برسانید. بعد به وسیله مسیری که بالاتر شرح دادیم، خود را به غار رودافشان تهران برسانید. فاصله دماوند تا غار، فقط 50 کیلومتر است.

فاصله غار رودافشان از فیروزکوه

غار رودافشان از فیروزکوه حدود 60 کیلومتر فاصله دارد.

برترین زمان بازدید از غار رودافشان

برترین زمان برای بازدید از غار رودافشان دماوند، اواخر بهار تا اواخر تابستان است.

پاییز و زمستان بسیار سرد و پر از بارش می گردد. از آن طرف در این فصل ها زمان خواب زمستانی و استراحت خفاش ها در غار است؛ به همین علت فصل پاییز و زمستان زمان مناسبی برای بازدید نیست.

اوایل بهار هم هوا هنوز سرد و بارانی است. بعد از آن، یعنی اواخر بهار تا آخرهای تابستان هوا در مناسب ترین حالت خود واقع شده است. البته حتی در تابستان هم باید حتما یک دست لباس اضافه همراه خود داشته باشید؛ زیرا محیط کوهستانی غار و وجود آب های زیرزمینی، فضای غار را سرد نگه می دارد.

تاریخچه پیدایش غار رودافشان

غار رودافشان دماوند یک غار آهکی است. به عقیده زمین شناسان، زمان تشکیل این غار مربوط به دوره سوم زمین شناسی می گردد؛ اگر بخواهم دقیق تر بگویم، دوره نئوژن یا دو دوره بعد از آن، یعنی دوره کرتاسه، زمان تشکیل غار بوده است.

با وجود این قدمت طولانی، فقط چند دهه است که غار رودافشان به وسیله محلی ها کشف شده است.

نفوذ آب و رسوب کانی های مختلف در این بخش، کم کم قندیل های آهکی غار و خود غار را به وجود آورده اند. رسوبات و قندیل های استالاکتیک و استالاگمیت درون آن در طول میلیون ها سال شکل گرفته اند. قندیل های استالاکتیک قندیل های آویزان از سقف و استالاگمیت، قندیل های برآمده از زمین هستند.

علت اصلی تشکیل غار، نفوذ آب رودخانه دلیچای است. البته بعضی زمین شناسان هستند که نظریه دیگری را مطرح نموده اند. این نظریه مربوط به پدیده کارست است. در کارست، پوسته زمین به علت برخورد سنگ های آهکی و کربنی با آب های زیرزمینی، تغییرات شیمیایی و رسوب هایی را به وجود می آورند و قندیل ها را تشکیل می دهند.

بعضی زمین شناسان هم معتقدند یکی از آتشفشان های کوه دماوند که بیشتر از 35 هزار سال قبل رخ داد، علت اصلی باز شدن مسیر ورودی غار است.

تماشای های غار رود افشان دماوند

تماشای های مجذوب کننده غار رودافشان کم نیستند؛ به همین علت قرار است کامل و جامع راجع به آن ها صحبت کنم. در این بخش هم با ما همراه باشید تا تمام بخش های غار را فقط در چند دقیقه بشناسید. ورودی غار، سه تالار اصلی، معبد آناهیتا و دالان انتهایی، قسمت های اصلی غار رودافشان را تشکیل می دهند.

دهانه غار رود افشان

از ورودی بزرگ غار آغاز می کنم که زبانزد گردشگران است. این دهانه بیضی شکل است که 12 متر ارتفاع و 40 متر عرض دارد. ورودی رودافشان بعد از یک سرپایینی با شیب تند قرار گرفته است. اطراف دهانه غار رودافشان را گیاهان معطر، درختان مختلف و گل های نسترن پوشانده اند.

تالار اول غار رود افشان

اولین تالار غار رودافشان، دقیقا بعد از ورودی آن واقع شده است. برای رسیدن به این تالار کافی است وارد غار شوید و از سراشیبی ابتدای غار عبور کنید.

در این تالار ایوان های سنگی و سفالی، لایه های رسوبی محکم و دیواره های سنگ چین را خواهید دید. ابعاد تالار اول تقریبا 80 در 100 مترمربع است و ارتفاع آن تا 25 متر هم می رسد. این تالار، تنها تالار در غار رودافشان است که با نور طبیعی خورشید روشن می گردد؛ بعد از آن دیگر باید با چراغ قوه حرکت کنید.

لایه های رسوبی در این تالار بسیار محکم هستند. دیوارهای سنگ چین هم بخشی است که امکان ندارد نبینید یا فراموش کنید. به علت رسوب و فرسایش طولانی غار، تماشای های بسیاری در غار تشکیل شده است. پیشنهاد می کنم هنگام بازدید از غار رودافشان تمام حواستان را به اطراف بدهید.

تالار دوم غار رود افشان

دومین تالار غار رودافشان، به تالار اول متصل است. بعد از اینکه از دیوارهای سنگ چین تالار اول رد شوید، به تالار دوم خواهید رسید. این مسیر تنها راهی است که می تواند شما را به تالار دوم برساند. مسیر دیگری هم وجود داشت؛ اما هم اکنون تخریب شده است.

عرض ورودی تالار دوم تقریبا دو متر است. بعد از ورودی، طاقدیسی با ارتفاع هشت متر دیده می گردد. ابعاد این تالار 50 در 60 مترمربع است و 20 متر ارتفاع دارد.

تالار سوم غار رود افشان

سومین تالار غار رودافشان دماوند 40 در 50 مترمربع است و ارتفاع آن تا 15 متر هم می رسد. برخلاف بقیه تالارها، در تالار سوم می توانید تزیینات آهکی به شکل گل کلمی، نخودی و دانه انگوری را ببینید. این تزیینات را می توانید به راحتی روی سقف یا زمین غار پیدا کنید.

غیر از تزیینات آهکی، در تالار سوم می توانید سنگ های بلورین هم پیدا کنید. این سنگ ها زیبایی منحصربه فردی به غار داده اند که توجه هر بیننده ای را به خود جلب می نماید.

سمت راست تالار سوم، دالانی به طول 10 متر واقع شده است که به یک اتاق می رسد؛ بعد از گذر از شکاف موجود در اتاق، می توانید به بخش آخر تالار سوم برسید. در مسیر پایانی تالار سوم هم راهرویی به عرض دو متر و ارتفاع شش متر قرار گرفته است که طول آن به 50متر می رسد.

بلندترین استالاگمیت، یا همان قندیل های رسوبی آویزان از سقف، را بعد از این راهرو پیدا خواهید کرد. ارتفاع این قندیل ها 12 متر است و به راحتی دیده می شوند.

معبد آناهیتا

بعد از تالار سوم و استالاگمیت ها، به عمیق ترین بخش های غار رودافشان خواهید رسید. برای رسیدن به این بخش باید از نردبانی آهنی بهره ببرید که سه متر ارتفاع دارد. با گذر از نردبان، به معبد آناهیتا خواهید رسید.

در این معبد تاقدیس بزرگی خواهید دید که با دنبال کردن آن به انتهای غار خواهید رسید. بعلاوه حوض آبی بین این معبد و ستون سنگی میان آن وجود دارد. این حوض و این معبد یادآور آناهیتا، الهه آب است.

دالان انتهایی غار رود افشان

برای اینکه به بخش های انتهایی غار رودافشان بروید، باید تجهیزات حرفه ای غارنوردی همراه خود داشته باشید. مسیر قابل پیمایش در کل 300-400 متر است؛ بعد از آن باید از تجهیزات تخصصی بهره ببرید. دالان انتهایی غار رودافشان بعد از معبد آناهیتا واقع شده است و بعد از آن دیگر امکان پیشروی وجود ندارد.

تجهیزات مورد احتیاج برای بازدید از غار رودافشان

تا به حال تاکید زیادی روی داشتن تجهیزات لازم برای غارنوردی نموده ایم. در این بخش کامل به شما شرح می دهیم که برای غارنوردی در غار رودافشان به چه تجهیزاتی احتیاج دارید.

مهم ترین وسیله، کلاه چراغ دار یا چراغ قوه ای مناسب است. پیشنهاد می کنم یک کلاه چراغ دار تهیه کنید تا خیالتان از بابت نور راحت باشد.

کلاه ایمنی، لباس گرم یا پوشش بارانی مناسب، آب کافی، کفش مخصوص کوه نوردی، از وسایل اولیه مورد احتیاج شماست که حتما باید همراه داشته باشید.

تا اینجا وسایلتان برای بازدید از بخش های اولیه غار کافی است؛ اما برای پیشروی حرفه ای و بیشتر، باید تجهیزات بیشتر و کامل تری همراهتان داشته باشید.

اول از همه باید بدانید که وجود یک راهنمای مناسب برای غارنوردی لازم است. در قدم بعدی، برای غارنوردی پیشرفته لازم است این وسایل را همراه داشته باشید.

  • پوشش مناسب برای سر زیر کلاه ایمنی
  • کوله پشتی
  • چراغ های برقی بزرگ
  • چراغ های مختلط، نردبان کوتاه فلزی
  • طناب غارنوردی
  • لباس ضد آب
  • هارنس کوه نوردی
  • رول، مته رول و میخ
  • محافظ زانو و آرنج

این موارد از اصلی ترین تجهیزات بودند. یادتان باشد حتما دسته جمعی غارنوردی کنید تا هم یک راهنمای قابل اطمینان داشته باشید، هم افراد بیشتری در مواقع ضروری کنارتان باشند.

اقامت در نزدیکی غار رودافشان

گزینه های متنوعی برای اقامت در نزدیکی غار رودافشان وجود دارد. اقامت گاه های بوم گردی، هتل ها و کمپینگ در طبیعت، گزینه های پیش روی شما هستند. اگر تصمیم رفتن به غار رودافشان را دارید، ادامه این بخش را با دقت بخوانید تا راحت بتوانید برترین گزینه را برای خودتان انتخاب کنید.

- کمپینگ و شب مانی در طبیعت اطراف

پارکینگ، عبادتگاه و سرویس بهداشتی، تنها امکانات نزدیک به غار رودافشان هستند. برای کمپینگ در طبیعت اطراف غار باید همه تجهیزات لازم را همراه خودتان ببرید . چون غار به روستا نزدیک است می توانید موادغذایی و خوراکی را به راحتی تهیه کنید؛ اما حتما تجهیزات کمپینگ را همراه خودتان داشته باشید.

- اقامتگاه های بومگردی

گزینه بعدی، کرایه خانه های روستایی روستای رودافشان یا اقامتگاه های بومگردی است. اقامتگاه های نزدیک به غار، در روستای رودافشان، دماوند و فیروزکوه قرار دارند. اقامتگاه های بومگردی روژان، خانه گردو و هزار و یک شب در دماوند، و اقامتگاه بومگردی برادران یحیی و اقامتگاه حاج محمد در فیروزکوه، بعضی از گزینه های موجود هستند.

- هتل

برای اقامت در هتل، باید به دماوند یا فیروزکوه بروید. هتل زرین دماوند، هتل آپارتمان هشت بهشت و مجموعه اقامتی آبعلی، سه تا از هتل های دماوند هستند که می توانید به راحتی در آن ها اتاق رزرو کنید. هتل کیومرث و هتل نیما هم از نمونه هتل های فیروزکوه هستند.

جاهای تماشای اطراف غار رودافشان

بیایید نزدیک ترین جاذبه های تماشای به غار رودافشان دماوند را با هم بشناسیم. اگر یک یا دو روز وقت بگذارید، می توانید از همه این جاذبه ها بازدید کنید و خاطرات خوبی در کنار دوستان و خانواده برای خودتان بسازید.

- روستای رودافشان

اولین مورد، روستای رودافشان است که در مسیر دسترسی به غار واقع شده است. گشتن در روستا و تماشا مجذوب کنندهیت های آن از نزدیک، حال و هوای دیگری به بازدیدتان می دهد.

روستای رودافشان پر از باغ های میوه سرسبز است که در بهار و تابستان، زیباترین حالت خود را دارد. چشمه های طبیعی اطراف روستا، طبیعت خیره نماینده و کوچه باغ های فراموش نشدنی این روستا، واقعا ارزش تماشا دارد.

- دشت لار

دشت لار یا پارک ملی لار یکی از مجذوب کننده ترین دشت هایی است که می توانید در ایران ببینید. این منطقه تحت حفاظت سازمان محیط زیست است و طبیعتی بکر و فراموش نشدنی دارد.

شاید دشت لار را با شقایق های وحشی بشناسید. این دشت در فصل بهار پر از شقایق های قرمز و گل های دیگر می گردد.

- رودخانه دلیچای

رودخانه دلیچای، جاذبه ای است که اگر قصد رفتن به غار رودافشان را دارید، نباید آن را از دست بدهید. این رودخانه معروف از روستاهای زیادی در دماوند و فیروزکوه عبور می نماید؛ یکی از این روستاها، روستای رودافشان است.

رودخانه دلیچای در مسیر ارتباطی به دریاچه های تار و هویر و رودخانه حبله واقع شده است. نشستن کنار این رودخانه، می تواند برای چند دقیقه هم که شده ذهنتان را از دغدغه های همیشگی پرت کند و با زیبایی اش حالتان را خوب کند.

- دریاچه های تار و هویر

دریاچه های تار و هویر فقط 50 کیلومتر از روستای رودافشان فاصله دارد. برای تماشا این دریاچه ها باید به نزدیکی روستای هویر بروید.

این دو دریاچه فقط 500 متر از هم فاصله دارند. چشم انداز فراموش نشدنی، تفریحاتی مثل ماهیگیری، آفرودسواری و کوهنوردی، آب و هوای فوق العاده و زیبایی خود دریاچه ها، همگی در کنار هم برایتان یک خاطره به یادماندنی می سازد.

- روستای سیمین دشت و دریاچه آهنک

روستای سیمین دشت یکی از روستاهای فیروزکوه است که 60 کیلومتر از روستای رودافشان فاصله دارد. اگر به طبیعت گردی علاقه دارید و عاشق منطقه ها ییلاقی هستید، بدون شک و تردید به سمت روستای سیمین بروید.

در روستای سیمین می توانید دریاچه آهنک را پیدا کنید که یکی از معروف ترین جاذبه های تماشای منطقه است. با رفتن به سمت روستای سیمین، خودتان را به یک استراحت حسابی و لذت بردن از چشم انداز دعوت کنید.

- دشت مُشا

شاید راجع به دشت مشا قبلا هم شنیده باشید؛ این دشت به خوش آب وهوا بودن معروف است. دشت مشا در دامنه رشته کوه های دماوند و نزدیکی جاده هراز واقع شده است.

برترین زمان بازدید از دشت مشا، بهار و تابستان است؛ اما اگر زمستان به این دشت سفر کنید، هم چشم انداز ای متفاوت را خواهید دید و هم می توانید از پیست اسکی آبعلی بهره ببرید. با اسکی می توانید خاطره ای هیجان انگیز در خاطرتان ثبت کنید.

- روستای سله بن

روستای سله بن آخرین مورد این بخش است. اگر چیزی از سد نمرود شنیده باشید، باید بدانید که این روستا دقیقا کنار آن سد واقع شده است.

سله بن یک روستای ییلاقی است که جزء توابع بخش ارجمند شهرستان ارجمند محسوب می گردد. این روستا در کیلومتر 100 جاده فیروزکوه-تهران واقع شده است و جاذبه ای تماشای برای لذت بردن از طبیعت است.

توصیه های خبرنگاران برای تجربه سفری خاطره انگیز به غار رودافشان

برای بازدید از غار رودافشان به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • حتما تجهیزات غارنوردی و جعبه یاری های اولیه را همراه داشته باشید.
  • حواستان باشد به دیوارها و قندیل های غار آسیب نزنید یا زباله ای نریزید.
  • حتما گروهی غارنوردی کنید و از یک راهنمای محلی یاری بگیرید.
  • وارد چاله های غار نشوید؛ عمق بعضی از این چاله ها زیاد است و ممکن است به عمق آن سقوط کنید.
  • قبل از آغاز غارنوردی، برنامه و زمان سفر خود را به اطرافیان و محلی های منطقه اطلاع دهید.

در نهایت، یادتان باشد حتما این نکات را رعایت کنید و حسابی از خود مراقبت کنید. اگر سری به غار زدید، شاد می شویم تجربیات شگفت انگیزتان را در قالب کامنت زیر این مقاله بخوانیم. سفر به سلامت.

منبع: علی بابا
انتشار: 27 مهر 1403 بروزرسانی: 27 مهر 1403 گردآورنده: pariha.com شناسه مطلب: 4950

به "غار رودافشان تهران؛ غاری پر از ماجراجویی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غار رودافشان تهران؛ غاری پر از ماجراجویی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید