افزایش دانشجویان مشروطی در رشته های علوم پایه، پذیرش بی حساب، علت اصلی بیکاری فارغ التحصیلان
به گزارش مجله پریها، رئیس دانشکده علوم زمین دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه رتبه داوطلبان پذیرفته شده در رشته های علوم پایه طی سال های اخیر افزایش پیدا نموده است، از افزایش دانشجویان مشروطی در رشته های علوم پایه اطلاع داد.
دکتر محسن رضایی در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران، با بیان اینکه سطح علمی دانشجویان رشته های علوم پایه افت پیدا نموده است، اظهار کرد: در رشته زمین شناسی دانشکده علوم زمین دانشگاه خوارزمی در چهار پنج سال گذشته با افزایش تعداد دانشجویان مشروطی روبرو شدیم و پس از آنالیز علت این مسئله و مقایسه رتبه های دانشجویان ورودی رشته زمین شناسی در طول ده سال گذشته، دریافتیم که در طول این سال ها رتبه دانشجویان پذیرفته شده در این رشته ها افزایش پیدا نموده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر افرادی با رتبه های 30 هزار و یا حتی بالای 40 هزار وارد رشته های علوم پایه در دانشگاه های مادر می شوند که شاید یکی از دلایل آن افزایش ظرفیت رشته های پرمتقاضی تر باشد. از آنجایی که رقابت زیادی برای قبولی در همان رشته های بالاتر مانند پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی وجود دارد برای پذیرفته شدن در رشته های علوم پایه حتی در دانشگاه های خوب لازم نیست دانش آموزان کوشش زیادی انجام دهند.
رئیس دانشکده علوم زمین دانشگاه خوارزمی اضافه نمود: در واقع معدل دانشجویان در طول تحصیل در رشته های علوم پایه سال به سال پایین تر می آید و ما در دانشگاه ها شاهد تعداد مشروطی های بیشتری نسبت به گذشته هستیم.
تنزل استانداردهای آموزشی دانشگاه ها به دنبال کاهش سطح علمی دانشجویان
رضایی با بیان اینکه کاهش سطح علمی دانشجویان باعث تنزل استانداردهای آموزشی دانشگاه ها می گردد گفت: به نظر می رسد که برخی از دانشگاه ها سطح کیفی تجهیزات و سطوح آموزشی خود را افزایش نمی دهند و استانداردهایشان تحت تاثیر سطح علمی دانشجویان، تنزل پیدا نموده است.
وی وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان رشته های علوم پایه را علت اصلی کاهش سطح علمی دانشجویان این رشته ها مطرح نمود و اضافه نمود: یکی از مهم ترین مسائلی که می تواند دانش آموزان را برای تحصیل در رشته ای ترغیب کند وضعیت شغلی آن رشته است.
رئیس دانشکده علوم زمین دانشگاه خوارزمی ادامه داد: در حال حاضر در رشته های علوم پایه فارغ التحصیلان زیادی وجود دارند که عملا برای بازار کار آنها فکری نشده است. علی رغم اینکه این رشته ها بسیار مهم هستند و می توانند بسیار پر کاربرد باشند، به نظر می رسد آنقدر که باید به آنها توجه نشده است.
دختران گرایش بیشتری به تحصیل در رشته های علوم پایه دارند
رضایی با بیان اینکه به نظر می رسد دختران گرایش بیشتری به تحصیل در رشته های علوم پایه دارند گفت: شاید علت تعداد بیشتر دانشجویان زن در این رشته ها این باشد که پسران بیشتر خود را موظف به پیدا کردن کار می دانند؛ اما زنان به اندازه آنها خود را موظف به یافتن کار نمی دانند و به همین علت زنان برای ادامه تحصیل انگیزه بیشتری دارند.
وی پذیرش بی حساب را علت اصلی بیکاری فارغ التحصیلان مطرح نمود و گفت: در کشور تا زمان مشخصی ظرفیت برای اشتغال هر رشته ای وجود دارد و در حال حاضر بسیاری از موقعیت های کاری فارغ التحصیلان گرفته شده و به نظر می رسد روند بازنشستگی و جایگزینی آنها در پذیرش دانشجویان مد نظر قرار گرفته نشده است.
رئیس دانشکده علوم زمین دانشگاه خوارزمی یادآور شد: در بسیاری از کشورهای جهان برای پذیرش دانشجویان به وضعیت اشتغال دانش آموختگان توجه می نمایند، اما معمولا ما در کشور توجه زیادی به این مسئله نداریم و دانشگاه ها نیز هنوز به سطح دانشگاه های کارآفرین نرسیده اند که بخواهند به این مباحث فکر نمایند.
رضایی ادامه داد: ارتباط دانشگاه ها با صنعت نیز در کشور ارتباط ارگانیک و تعریف شده ای نیست و در حال حاضر دانشجویان ما در سطح لیسانس در حالی آموزش می بینند که هیچ ارتباطی با صنعت و جامعه ندارند.
وی درباره نتیجه تداوم روند کنونی در رشته های علوم پایه اظهار کرد: حوزه علوم پایه در سند چشم انداز جامع علمی کشور بسیار پر اهمیت دیده شده اما چیزی که در واقعیت اتفاق می افتد متناسب با آن نیست.
رئیس دانشکده علوم زمین دانشگاه خوارزمی یادآور شد: وقتی که افرادی که از سطح معلوماتی پایین تری برخوردارند با رتبه های بالا وارد این رشته ها شوند به تدریج کیفیت این رشته ها و فارغ التحصیلانشان تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و دانشگاه ها هر قدر هم که کوشش نمایند وقتی پایه علمی ورودی ها به اندازه کافی قوی نباشد خروجی تحت تاثیر قرار می گیرد.
رضایی با تاکید بر اهمیت رشته های علوم پایه گفت: اگر این رشته ها تضعیف شوند کل پیکره علمی کشور تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
وی در انتها با بیان اینکه دانشگاه ها تصمیم بر کاربردی کردن موضوعات انتها نامه ها دارند اظهار کرد: کوشش بر این است که به انتها نامه هایی که موضوعات کاربردی دارند گرنت بیشتری داده گردد تا در راستای نیازمندی های اعلام شده از سوی صنایع کشور گام برداشته گردد.
منبع: خبرگزاری ایسنا