10 مورد از غذاهایی را که در کاهش فشار خون مفیداند
به گزارش مجله پریها، فشار خون یکی از عوامل اصلی سکته های مغزی و قلبی است. این بیماری متاسفانه به دلیل سبک زندگی و شیوه تغذیه ای امروز، در میان خیلی از مردم شیوع پیدا نموده است. برای درمان فشار خون باید سبک زندگی خود را تغییر دهیم، از مصرف سیگار، نمک و چربی پرهیز کنیم، ورزش را در برنامه روزانه خود جای دهیم و از یک رژیم غذایی سالم استفاده کنیم.
در این مقاله ما دقیقا به شما می گوییم که چه غذاهایی فشار خون را پایین می آورند. حتما همه شما می دانید که رژیم غذایی ای که میزان سدیم آن پایین باشد و شامل غذاهایی سرشار از پتاسیم، کلسیم و منیزیم باشد، می تواند از فشارخون بالا جلوگیری نموده یا آن را در حالت عادی نگه دارد. اما چه غذاهایی تأثیر مثبتی بر فشار خون دارند؟
شکلات تلخ (مصرف به اندازه شکلات تلخ با فشار خون تأثیر مستقیم دارد)
مطابق مطالعاتی که در سال 2010 در مجله بی.ام.سی مدیسین (BMC Medicine) به چاپ رسیدند، مصرف شکلات تلخ یا محصولات کاکائویی که سرشار از فلاونول هستند به کاهش فشار خون سیستولیک یا دیاستولیک در افرادی که مبتلا به فشار خون بالا یا فشار خون مرزی هستند، کمک می نماید اما تأثیر خاصی در افراد مبتلا به فشار خون عادی ندارد. تحقیقات دیگر نشان می دهد، فلاونول که در کاکائو یافت می گردد، باعث فراوری اسید نیتریک می گردد. اسید نیتریک ماده ای است که رگ های خونی را باز می نماید و باعث روان شدن جریان خون می گردد و بدین شکل فشار خون را پایین می آورد. دانشمندان معتقدند، باید در آینده مطالعاتی برای آنالیز نقش ژنتیک در این موضوع صورت بگیرد.
روغن زیتون (وجود پلی فنول در روغن زیتون فشار خون را پایین می آورد)
در مطالعه ای که در سال 2012 در مجله فشار خون چاپ شد، نقش روغن زیتون در فشار خون زنان جوانی که فشار خون متوسط رو به بالا داشتند آنالیز شد. محققان اسپانیایی در یک دوره چهار ماهه، رژیم غذایی ای را که به خاطر داشتنِ روغن زیتون، حاوی مقادیر زیادی پلی فنول بود و رژیم های غذایی دیگری را که عاری از پلی فنول بودند مطالعه نموده و تأثیر هر کدام را بر فشارخون مقایسه کردند. نتیجه ای که به دست آمد نشان می داد روغن زیتون که سرشار از پلی فنول است فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را خصوصا در خانم هایی که از فشار خون بالا رنج می برند، کاهش می دهد.
لبنیات (تأثیر لبنایت بر فشار خون)
در سال 2012 محققان استرالیایی، بعد از تحلیل چندین پژوهش که در مجله فشار خون (Hypertension) به چاپ رسیده بودند، به این نتیجه رسیدند که بین مصرف لبنیات کم چرب و کاهش خطر ابتلا به فشار خون رابطه ای مستقیم وجود دارد. این موضوع بیشتر در شیر و ماست کم چرب دیده گردیده بود و نه در پنیر. با اینکه کلسیم در کاهش فشارخون نقش عمده ای دارد، ولی اجزای دیگری در لبنیات به نام پپتیدها هستند که تأثیر مهم تری بر پایین آوردن فشار خون دارند. اینکه چرا لبنیات پر چرب نمی تواند در کاهش فشار خون مؤثر باشد هنوز تعیین نگردیده است، اما ممکن است دلیل آن وجود چربی های اشباع گردیده در این نوع لبنیات باشد. در ضمن افرادی که لبنیات کم چرب مصرف می نمایند، از سلامت کلی بهتری برخوردارند.
تخم کتان (روغن بذر کتان در پایین آوردن فشار خون مؤثر است)
مطابق مطالعه ای که در سال 2013، طی شش ماه بر روی افرادی که مبتلا به فشار خون بالا بودند صورت گرفت و در مجله فشار خون (Hypertension) به چاپ رسید، استفاده از روغن تخم کتان یا روغن برزَک در غذاهای مختلف، منجر به کاهش فشار خون سیستولیک (حداکثر فشار خون و زمانی که قلب منقبض است) و فشار خون دیاستولیک (حداقل فشار خون در زمانی که قلب استراحت می نماید) می گردد. حتی وقتی شرکت نمایندگانِ در این مطالعه، داروهای کاهش فشارخون مصرف می کردند، باز هم از فواید روغن کتان سود می بردند. هنوز تعیین نگردیده که دقیقا چه چیزی در روغن بذر کتان وجود دارد که باعث کاهش فشار خون می گردد، اما ممکن است دلیل آن وجود هر کدام یا همه این اجزاء در بذر کتان باشد: اسید لینولنیک آلفا، لیگنان ها، پپتیدها و فیبر.
لبو (مطالعات نشان داده اند آب لبو بر پایین آمدن فشار خون تأثیر می گذارد)
مطالعه ای که در سال 2013 در مجله تغذیه (Nutrition) در استرالیا به چاپ رسید، تأثیر آب لبو را بر فشار خون زنان و مردان سالم مورد آنالیز قرار داد. به افرادی که در این آزمایش شرکت نموده بودند، یا مخلوط آب لبو و سیب داده می شد یا آب لبوی خالص و فشار خون آنها 24 ساعته تحت نظر بود. نتیجه به دست آمده نشان داد که شش ساعت بعد از نوشیدن آب لبو، خصوصا در مردان، فشارخون کاهش پیدا می نماید. لبو به صورت طبیعی حاوی نیترات است و همین باعث پایین آمدن فشارخون می گردد.
ماهی های چرب (ماهی هایی که اسید چرب امگا 3 دارند نقش مهمی در کاهش فشار خون بازی می نمایند)
محققان اسپانیایی، پرتغالی، ایسلندی و ایرلندی، پژوهشی در ژورنال تخصصی تغذیه (Nutrition) به چاپ رساندند که تأثیرات رژیم های حاوی ماهی های چرب را بر فشار خون دیاستولیکِ افرادی که اضافه وزن دارند در دوره رژیم لاغری، آنالیز کرد. خوردن ماهی های چرب مانند ماهی سالمون سه بار در هفته، در طول مدت هشت هفته فشارخون دیاستولیک افراد را پایین آورده بود. محققان اعلام نموده اند که تحقیقات قبلی نشان داده بودند که اسید چرب امگا3 که به طور طبیعی در ماهی های چرب یافت می گردد، دلیل این تأثیر مثبت بر روی فشار خون است.
غلات کامل (خوردن غلات کامل برای فشار خون مفید است)
مطالعه ای که در سال 2010 انجام گرفت و در ژورنال آمریکایی تغذیه بالینی (American Journal of Clinical Nutrition) به چاپ رسید، تأثیر خوردن غلات کامل بر کاهش فشارخون را در افراد میانسال مورد آنالیز قرار داد. محققان بریتانیایی نیز یک رژیم غذایی که حاوی گندم کامل یا گندم کامل به علاوه جو بود را با رژیمی که حاوی گندم تصفیه گردیده بود، مقایسه کردند و به این نتیجه رسیدند که خوردن سه وعده گندم کامل در روز با پایین آمدن فشارخون سیستولیک ارتباط دارد. اگرچه پژوهش های دیگری هم وجود دارند که فواید خوردن گندم کامل بر کلسترول را ثابت نموده اند اما دلیل آن هنوز دقیقا تعیین نگردیده است.
چای ترش (چای قرمز سرشار از فنول و آنتوسیانین است که بر کاهش فشار خون نقش دارند)
در پژوهشی که سال 2010 محققان مرکز تحقیقاتیِ تغذیه جین مایرِ وزارت کشاورزی ایالات متحده در دانشگاه تافتس (Tufts) به عمل آوردند، تأثیر نوشیدن سه فنجان چای ترش یا چای قرمز در طول یک دوره شش هفته ای در افرادی که فشارخون مرزی یا فشار خون متوسط رو به بالا داشتند، آنالیز شد. آنها متوجه شدند فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، خصوصا در افرادی که فشار خون سیستولیک آنها در ابتدا بالا بود، کاهش یافته است. چای ترش سرشار از آنتی اکسیدان ها از جمله فنول و آنتوسیانین است که به احتمال زیاد همین ترکیبات دلیل تأثیر آن بر فشارخون است.
پسته (خوردن یک وعده پسته در روز فشار خون را پایین می آورد)
در مطالعه ای که سال 2013 در مجله فشار خون به چاپ رسید، ارتباط پسته و فشار خون آنالیز شد. شرکت نمایندگانی که کلسترول (LDL موسوم به کلسترول بد) بالایی داشتند، به مدت چهار هفته، یک یا دو وعده در روز پسته می خوردند. نتیجه ای که به دست آمد این بود که فشارخون افرادی که یک وعده پسته می خوردند از افرادی که دو وعده می خوردند بیشتر کاهش پیدا نموده بود. علت این موضوع هنوز تعیین نگردیده است ولی شاید به دلیل افزایش خونی باشد که از قلب پمپ می گردد، یا شاید مغز پسته در کاهش انقباض رگ های پیرامون قلب مؤثر باشد.
انار (خوردن روزی یک فنجان آب انار در طول هشت هفته فشار خون را پایین می آورد)
محققانی از بریتانیا تأثیر آب انار را بر فشار خون در افراد جوان و میانسال آنالیز کردند. مطابق نتایج تحقیقاتی که در مجله غذاهای گیاهی برای تغذیه انسان به چاپ رسید، تعیین شد که مصرف بیشتر از یک فنجان آب انار در روز به مدت چهار هفته فشارخون سیستولیک و دیاستولیک را پایین می آورد. دلیل این کاهش تعیین نیست، اما ممکن است وجود پتاسیم یا پلی فنول در آب انار در این موضوع بی تأثیر نباشد.