دستور نقشه تا جواز : از چیستی تا مراحل صدور آن ها

به گزارش مجله پریها، این مقاله از ویکی ساختمون بیشتر به درد تازه کارها در پروژه های ساختمان سازی می خورد. چون می خواهیم به نکات مهم و خواندنی در خصوص یک موضوع مهم حرف بزنیم: یعنی همه چیز از دستور نقشه تا جواز ساختمان. درباره اینکه دستور نقشه و جواز ساختمان چیست، چرا باید اقدام به دریافت آن ها کنیم و اصلا مراحل صدور دستور نقشه تا جواز ساختمان چگونه است؟ ما می دانیم که این کارها هم مثل همه کارهای اداری سختی ها، معطلی ها و هزینه های خودش را دارد. اما شما برای احداث یک بنا در هر صورت مجبور به انجام دادن آن هستید. پس بهتر است که با مراحل کار آشنا باشید تا سختی های کمتری را متحمل شده و کارهایتان را سریع تر انجام دهید.

دستور نقشه تا جواز : از چیستی تا مراحل صدور آن ها

در ادامه خواهید خواند:

  • دستور نقشه چیست؟
  • جواز ساختمان چیست؟
  • چرا دریافت مجوز ساخت از شهرداری ضرروی است؟
  • فرآیند دریافت دستور نقشه تا جواز ساختمان چیست؟!

مطلب پیشنهادی: مراحل ساخت خانه ، صفر تا صد از خرید زمین تا محوطه سازی

دستور نقشه چیست؟

اگر تصمیم به احداث یک بنا دارید، پیش از هر کاری ضروری است که یا خودتان و یا وکیل قانونی تان اقدام به دریافت دستور نقشه از شهرداری نمایید. دستور نقشه در واقع نوعی ابلاغ رسمی از شهرداری به مالک است که اطلاعاتی نظیر شماره پرونده، کد شناسایی ملک، نوع بافت (بافت فرسوده یا ناپایدار)، تعیینات مالک، ابعاد ملک، مساحت ملک، کاربری ملک در طرح تفصیلی، تجاوز به گذر یا به املاک مجاور، تعداد طبقات مجاز، محل احداث بنا و شرحات دستور نقشه ارائه می گردد. در نهایت مالک می تواند بر اساس دستور نقشه به طراحی نقشه ساختمانی اقدام نماید.

مطلب پیشنهادی: توالی انجام عملیات اجرایی ساختمان (تقدم و تأخر فعالیت های اجرایی)

پروانه یا جواز ساختمان چیست؟

پروانه یا جواز ساختمان در واقع مجوزی ست که به شما یا پیمانکارتان اجازه می دهد که پروژه ساخت وساز ساختمان را بر اساس استانداردهای تعیین آغاز کنید. یعنی اگر تصمیم به ساخت وساز یک بنا دارید و می خواهید که این کار را به صورت قانونی انجام دهید، ضروری است که حتما اقدام به صدور جواز ساختمان کنید.

مطلب پیشنهادی: پروانه ساختمان، تمام مراحل اخذ تا هزینه صدور

چرا دریافت مجوز ساخت از شهرداری ضرروی است؟

شاید از خودتان بپرسید که اصلا این کارهای اداری چه ضرورتی دارند و با چه هدفی انجام می شوند؟

پر واضح است که اخذ مجوز ساخت و طی نمودن مراحل قانونی پیش از ساخت و ساز، در واقع باعث می گردد تا پروژه های عمرانی و ساخت بنا بر اساس تعیینات فنی و رعایت اصول شهرسازی مطابق آیین نامه ها و ضوابط طرح جامع شهری انجام بگیرند.

البته بد نیست بدانید که با اخذ پروانه یا جواز ساختمان، از تسهیلات بانکی و همچنین تسهیلات بیمه نیز برخوردار خواهید شد.

توجه داشته باشید که پروژه های ساخت وساز کوچک و جزئی لزوما احتیاج به جواز ساخت ندارند. اما اگر قصد ساخت یک بنای جدید، یک طبقه جدید و یا تغییرات عمده در بنای قبلی را دارید دریافت مجوز ساخت از شهرداری ضروری است. در غیر این صورت جریمه شده و جلوی ساخت وساز غیر قانونی شما گرفته خواهد شد.

مطلب پیشنهادی: مجوز بازسازی خانه : آیا برای بازسازی خانه به مجوز احتیاج داریم؟

فرآیند دریافت دستور نقشه تا جواز ساختمان چیست؟!

حالا که با دستور نقشه و جواز ساختمان آشنا شدید احتمالا این سوال برایتان پیش می آید که فرآیند صدور دستور نقشه تا جواز ساختمان چگونه است؟ به کجا باید مراجعه کنیم و چقدر طول می کشد؟ در ادامه سعی کردیم تا این فرآیند را به صورت ساده و خلاصه شرح دهیم.

فرآیند صدور دستور نقشه تا جواز ساختمان:

  1. وقتی به عنوان مالک تصمیم به احداث یک بنا گرفتید، ابتدا ضروری است که به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک شهر رفته و اقدام به پیگیری دستور نقشه شهرداری و تشکیل پرونده نمایید. دقت کنید که ارائه تمامی مدارک و تسویه حساب عوارض شهرداری در این مرحله ضروری است.
  2. بعد از تشکیل پرونده، تاریخی تعیین جهت بازدید از ملک به شما داده خواهد شد. یعنی در آن تاریخ مامور بازدید اقدام به بازدید از ملک شما نموده و گزارش بازدید خود را به طور کامل ثبت می کند.
  3. در این مرحله مسئول مرتبط، موقعیت ملک نسبت به طرح تفصیلی شهر را آنالیز نموده و در صورتی که ملک در طرح های شهری قرار نداشته باشد پرونده را برای صدور دستور نقشه ارسال می کند.
  4. وقتی که دستور نقشه برایتان صادر شد، ضروری است که اقدام به طراحی نقشه ساختمان نمایید. این کار باید توسط مهندس معمار و با توجه به دستور نقشه انجام گردد.
  5. وقتی نقشه ساختمان را طراحی کردید، نوبت به اقدام برای صدور جواز ساختمان می رسد. دقت کنید که برای اخذ پروانه یا جواز ساختمان، بسیار ضروری است که نقشه طراحی شده کاملا بدون اشکال باشد.
  6. در این مرحله باید تمامی هزینه های مربوط به عوارض ساخت وساز و… را پرداخت کنید. بعد از تسویه حساب و پرداخت تمامی هزینه ها نوبت به محاسبات مهندسی نظیر طراحی سازه ساختمان و طراحی تاسیسات آن می رسد.
  7. در مرحله آخر با انجام آخرین محاسبات مهندسی بر روی نقشه معماری و اصلاحات احتمالی، پروانه یا جواز ساخت برای ساختمان صادر خواهد شد.

شاید فلوچارت زیر برای درک بهتر این فرآیند با جزئیات بیشتر برایتان مفید باشد:

توجه توجه: مجوز ساخت برای ساختمان همیشگی نیست و در صورتی که اقدام به ساخت وساز نکنید بعد از 2 سال اعتبار خود را از دست می دهد. البته بعد از اتمام اعتبار می توانید آن را برای 2 سال دیگر هم تمدید کنید.

توجه داشته باشید که برای اتمام عملیات ساختمانی هم وقتتان محدود است. این زمان به نوع پروژه و اطلاعات مربوط به آن مثل متراژ و… بستگی دارد.

دقت کنید که مدت زمان اجرای فرآیند دستور نقشه تا جواز، علاوه بر برو بیاهای اداری به وقت شناس بودن خودتان، تکمیل بودن مدارک تان در زمان تعیین و تسویه حساب های به موقع شما هم بستگی دارد.

سخن آخر

در این مقاله از ویکی ساختمون سعی کردیم تا به طور خلاصه درباره مفاهیم و مراحل مربوط به اخذ دستور نقشه تا جواز در پروژه های ساختمانی حرف بزنیم. آیا مقاله را تا پایان خواندید؟ چقدر از مطالب عنوان شده در مقاله برایتان جدید و کاربردی بود؟ حتما نظرات و تجربیات خود را درباره صدور دستور نقشه و فرآیند دریافت پروانه یا جواز ساختمان برایمان کامنت کنید.

منبع: ویکی ساختمان
انتشار: 14 مرداد 1399 بروزرسانی: 27 آذر 1400 گردآورنده: pariha.com شناسه مطلب: 3484

به "دستور نقشه تا جواز : از چیستی تا مراحل صدور آن ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دستور نقشه تا جواز : از چیستی تا مراحل صدور آن ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید