جهنم دلالان برای میوه بهشتی، گمنامی زودرس ترین انجیر دنیا

به گزارش مجله پریها، خبرنگاران- گروه استان ها: استان لرستان با آب وهوای مناسب و رودهای پرآب و خاک حاصلخیز استعداد ویژه ای برای کشاورزی دارد به طوری که پایه اصلی اقتصاد مردم این استان را کشاورزی تشکیل می دهد.

جهنم دلالان برای میوه بهشتی، گمنامی زودرس ترین انجیر دنیا

این در حالی است که محصولات کشاورزی و باغی شهرستان پلدختر در استان لرستان را بیش از هر چیزی بانام انجیر سیاه می شناسند، انجیری که به واسطه زودرس بودن پیش از هر نوع انجیری راهی بازار می گردد و خواستار زیادی در سراسر کشور و دنیا دارد.

این محصول در سطح وسیعی از شهرستان پلدختر پرورش داده می گردد و علاوه بر ایجاد فرصت های اشتغال این شهرستان را مستعد تبدیل به قطب صادرات انجیر به کشورهای مختلف دنیا نموده است.

بنا بر آمار ارائه گردیده از سوی مسئولان، 33 درصد انجیر سیاه آبی کشور در لرستان فراوری می گردد و لرستان در پرورش و فراوری انجیر سیاه در کشور رکورددار است. این در حالی است که 92 درصد این میوه در شهرستان پلدختر فراوری می گردد.

اما معضل همیشگی دلالان و واسطه گران کام باغداران انجیر سیاه پلدختر را تلخ نموده است؛ جای خالی یک تعاونی با حضور باغداران انجیر پلدختر باعث گردیده تا همچنان دست دلالان از فرآیند بسته بندی و عرضه این محصول به بازار قطع نگردد.

این در حالی است که اگر باغداران در قالب تشکل ها و گروه هایی مانند تعاونی های ویژه کشاورزی و باغداری با یکدیگر همکاری نمایند می توانند علاوه بر اینکه برند ویژه خود را داشته باشند، با گرفتن تسهیلات ویژه ای که از سوی وزارت جهاد کشاورزی ارائه می گردد، صنایع تبدیلی و تکمیلی انجیر سیاه را راه اندازی و توسعه دهند؛ موضوعی که همچنان در قطب فراوری انجیر سیاه کشور مغفول مانده است.

انجیر سیاه پلدختر همچنان در گمنامی و بدون برند ویژه خود و از سوی واسطه گران به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می گردد. همین امر موجب گردیده تا سود فراوری مرغوب ترین و زودرس ترین انجیر سیاه ایران به جیب باغداران نرود و همچنان واسطه گران بهره بردار اصلی این میوه بهشتی باشند.

پلدختر بر سکوی نخست فراوری انجیر سیاه ایران

علیرضا احمدوندی مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان در این رابطه به مهر گفت: پلدختر مقام نخست فراوری انجیر سیاه کشور را به خود اختصاص داده است.

وی با اشاره به اینکه سطح زیر کشت انجیر در لرستان 1600 هکتار است، گفت: از این مقدار 1420 هکتار بارور بوده و 180 هکتار به صورت نهال است و به باروری نرسیده است.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان توضیح داد: امسال 25 هزار و 350 تن انجیر از باغات استان برداشت می گردد.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان میانگین برداشت انجیر باغات لرستان را 17 تن و 800 کیلوگرم اظهار داشت و اضافه کرد: تعداد 1200 بهره بردار به طور مستقیم و بین 6 تا 7 هزار نفر به صورت غیرمستقیم در باغات انجیر مشغول به کار هستند.

احمدوندی توضیح داد: به علت ماندگاری کم انجیر، این محصول بیشتر به صورت تازه خوری مصرف می گردد اما در صنایع شیرینی پزی، مربا، سرکه، مارمالاد، شربت ٬و شکلات انجیر نیز فرآوری گردیده و همچنین به صورت خشک مورداستفاده قرار می گیرد.

تأسیس تعاونی انجیر کاران پلدختر

وی بابیان اینکه 85 درصد باغات انجیر لرستان در شهرستان پلدختر به صورت مجتمع کشت گردیده و میانگین عملکرد فراوری انجیر در این شهرستان 20 تن در هکتار است، توضیح داد: در نظر داریم با تأسیس تعاونی انجیر کاران پلدختر، این تعاونی را به زنجیره فراوری به مصرف کشور وصل کنیم.

اما هرساله انجیر کاران پلدختر با مشکل کمبود آب روبرو بودند و خشک شدن رودخانه مادیان رود باعث گردیده بود تا درختان چندین ساله انجیر در باغات پلدختر در آستانه نابودی قرار بگیرند.

امسال خوشبختانه باوجود کم آبی رودخانه مادیان رود، اما توسعه سیستم های نوین آبیاری در سطح باغات و بهره برداری از ایستگاه پمپاژ آب سرنجه زیودار باعث شد تا باغداران پلدختری با مشکل کمبود آب روبرو نشوند.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان در این رابطه اظهار کرد: به منظور جبران کمبود آب موردنیاز باغداران انجیر شهرستان پلدختر در ابتدای امسال ایستگاه پمپاژ سرنجه زیودار به ظرفیت 300 هکتار مورد بهره برداری نهاده شد.

علیرضا احمدوندی ادامه داد: از کشاورزان منطقه انتظار داریم با تشکیل پرونده در مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان پلدختر نسبت به مجهز کردن باغات خود به سیستم آبیاری قطره ای اقدام نمایند.

وی یادآور شد: به همین منظور دولت تسهیلات مناسبی را در نظر گرفته و برای هر هکتار مبلغ 15 میلیون تومان به صورت بلاعوض هزینه می نماید.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: به منظور تقویت بنیه مالی صنایع تبدیلی و فرآوری، این سازمان آمادگی دارد کمک های اعتباری خود را از طریق زنجیره فراوری به مصرف کشور به متقاضیان اعطا کند.

جشنواره مرغوب ترین انجیر سیاه ایران برگزار می گردد

سید حبیب الله موسوی بخشدار معمولان نیز در گفت وگو با خبرنگاران گفت: جشنواره انجیر با حضور استاندار لرستان، نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس شورای اسلامی، جمعی از مدیران استانی و شهرستانی، کشاورزان و باغداران در منطقه زیودار پلدختر برگزار می گردد.

وی اضافه کرد: در این جشنواره تمبر متناسب با این محصول استراتژیک که یکی از ظرفیت های شهرستان پلدختر و از محصولات منطقه زیودار است رونمایی می گردد.

موسوی توضیح داد: این جشنواره در تاریخ یکم شهریورماه امسال در منطقه زیودار برگزار می گردد.

بخشدار معمولان گفت: منطقه زیودار دارای 15 روستا و هشت نفر دهیار با جمعیتی بیش از پنج هزار نفر است که در باغات این منطقه سالیانه 20 هزار تن انجیر فراوری می گردد.

موسوی بابیان اینکه سطح زیر کشت انجیر منطقه زیودار حدود هزار هکتار بوده که از این میزان 865 هکتار باغات انجیر بارور است، گفت: 92 درصد بازار انجیر استان لرستان را باغات شهرستان پلدختر به ویژه این منطقه به خود اختصاص داده است.

وی توضیح داد: انجیر سیاه پلدختر 25 تا 30 درصد بازار انجیر کشور را تأمین می نماید و گردش مالی این محصول 200 میلیارد تومان بوده که رقم بسیار بالایی است.

بخشدار معمولان بابیان این که سوره ای در قرآن به نام انجیر آمده است و این موضوع اهمیت این میوه پربرکت را می رساند، گفت: انجیر دارای 32 خاصیت پزشکی است و این محصول می تواند در سطح ملی برند مشخصی برای شهرستان پلدختر باشد.

به هرروی امید می رود با ایجاد و توسعه زیرساخت های صنایع تبدیلی و تکمیلی و تعاونی های روستایی و منطقه ای، انجیر سیاه پلدختر که پایش به بازارهای جهانی هم بازگردیده بتواند صندلی خود را در این بازار تثبیت کند و با برند ویژه خود عرضه گردد، موضوعی که می تواند برای پلدختر درآمد و ارزش اضافه کرده قابل توجهی به همراه داشته باشد.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 18 شهریور 1397 بروزرسانی: 27 آذر 1400 گردآورنده: pariha.com شناسه مطلب: 388

به "جهنم دلالان برای میوه بهشتی، گمنامی زودرس ترین انجیر دنیا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جهنم دلالان برای میوه بهشتی، گمنامی زودرس ترین انجیر دنیا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید