کشف کوره پخت سفال در تپه یلدا در سیستان
به گزارش مجله پریها، به گفته سرپرست چهارمین فصل کاوش های باستان شناسی تپه طالبخان2 (یلدا) در سیستان، کشف کوره پخت سفال نشان می دهد که اهالی این منطقه حدود 5 هزار سال پیش علاوه بر تامین احتیاج سفال، تولیدات خود را به دیگر منطقه ها نیز صادر می کردند.
حسینعلی کاوش سرپرست چهارمین فصل کاوش های باستان شناسی تپه طالبخان2 (یلدا) در سیستان گفت:
چهارمین فصل کاوش این محوطه به کشف کوره پخت سفال، 5 فضای معماری، پیت باستان شناسی (زباله دانی) پیکرک های انسانی و حیوانی منحصربه فرد، مهرهای مسطح، اثر حصیر و اشیای شمارشی منجر شد.
وی بیان نمود که این فصل از حفاری به مدت 35 روز و با حضور 25 نفر از دانشجویان کارشناسی رشته باستان شناسی دانشگاه زابل در تپه طالبخان2 در دشت جنوبی سیستان انجام شد.
او اضافه نمود که در این فصل از کاوش یک گمانه با هدف لایه نگاری و آگاهی از توالی استقراری در این تپه باز شد که با ادامه حفاری، شناخت نسبی از لایه های فرهنگی و دوره های استقراری تپه به دست آمد.
او با اشاره به کشف یک کوره پخت سفال در این گمانه بیان نمود که این کوره بیانگر فراوری سفال در محوطه است که نشان می دهد اهالی این منطقه علاوه بر تامین احتیاج اولیه خود می توانستند فراوریاتشان را به دیگر منطقه ها نیز صادر نمایند.
استادیار گروه باستان شناسی دانشگاه زابل، هدف اصلی از حفاری در این محوطه را آموزش نیروهای جوان باستان شناسی گفت که در آینده وارد بازار کار خواهند شد و هدف بعدی گروه باستان شناسی فعالیت های پژوهشی و کسب اطلاعات جامع از زندگی انسان ها و شیوه معیشت ساکنان دشت جنوبی سیستان در ادوار باستانی بود.
کاوش با اشاره به کشف یک پیت (زباله دانی) باستانی که نهشت های فرهنگی زیادی از قبیل زغال و خاکستر را در خود جای داده بود، گفت که حجم زیادی از این مواد برای شناورسازی و یافتن گونه های گیاهی و حیوانی برداشت شد.
او گفت که با مطالعه روی این مواد از نوع رژیم غذایی ساکنان و شیوه معیشت آن ها اطلاع خواهیم یافت.
کاوش با اشاره به حساسیت کار باستان شناسی، زمان بر و دقیق بودن آن اضافه نمود:
کاوش این فصل در 37 متر مربع صورت گرفت و با نهایت دقت و ظرافت کار در زباله دانی باستانی ادامه پیدا کرد.
او بیان نمود که این چاله باستانی به قطر دو و نیم متر و به عمق 3 متر ادامه داشت که در نهایت به خاک بکر رسید.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، کاوش های اجرا شده در 3 فصل گذشته بیانگر استقرار در این محوطه باستانی در دوره های دوم، سوم و چهارم شهر سوخته یعنی از سال 2900 قبل از میلاد به بعد است.
تپه یلدا محوطه ای با وسعت کم در فاصله 67 کیلومتری زابل و در حدود 11 کیلومتری شهر سوخته واقع شده که برای نخستین بار به وسیله حسین علی کاوش در سال 1389 کشف شده است.
منبع: کجارو / ایرنا